Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Owocowa Rozkosz poleca: przepis na korzenne muffinki z konfiturą pomarańczową

Zimowa pora a w szczególności związany z nią okres Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z cytrusami: cytrynami, mandarynkami i oczywiście pomarańczami. Ich intensywny aromat, połączony z korzennymi nutami, np. goździków, wnosi do kuchni odrobinę pachnącej magii przywołującej ciepło nawet w środku śnieżnej zimy. Dla wszystkich miłośników cytrusowych smaków przedstawiamy aromatyczny przepis na zimowe muffinki, które z pewnością podbija podniebienia domowników i gości a także doskonale wpasują się w świąteczne i karnawałowe menu! Muffinki Pomarańczowa Rozkosz Składniki na ok. 24 sztuki: 520 g mąki pszennej 4 jajka 220 ml mleka 150 g masła kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego 3 – 4 łyżeczki przyprawy do piernika 180 g cukru 2 łyżka proszku do pieczenia 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz kandyzowana skorka pomarańczowa Roztapiamy masło. W dużym naczyniu mieszamy mokre składniki – jajka, mleko, przygotowane ciekłe masło, przyprawę piernikową i aromat. Następnie dodajemy przesiane składniki suche i ponownie mieszamy aż do połączenia się składników. Przygotowujemy formę do muffin, wykładamy papilotkami. Umieszczamy ciasto w papilotkach do ok. połowy wysokości. W centralnym punkcie każdej muffinki robimy spory kleks z konfitury i delikatnie przykrywamy cienką warstwą otaczającego ciasta. Posypujemy skórką pomarańczową. Muffiny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca muffiny przestudzić. Muffinki można serwować bez dodatków, ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem według uznania.