Przygotowanie dobrych, puszystych pączków jest na prawdę proste i wcale nie trzeba do tego specjalnych cukierniczych zdolności. Pączki można nadziewać marmoladą, polać lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej lub oblać czekoladą i posypać orzechami.
składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 40 g masła
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka cukru
- smalec 0.5 kg
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej ciemnej czekolady
- garść orzechów włoskich
przyrządzanie:
- W garnuszku podgrzewam mleko ( musi być letnie) , dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru mieszam drewnianą łyżką do rozpuszczenia się. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.
- Żółtka, jajko oraz cukier puder ucieram na puszystą masę.
- Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam. Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Za pomocą kieliszka wykrawam pączki, układam na podsypanej stolnicy, przykrywam ściereczką i zostawiam na 40 minut ( miasto w tym czasie musi urosnąć.)
- W garnku roztapiam tłuszcz do temperatury 170-180 stopni C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po 3 pączki, smażę na złoto z dwóch stron i odsączam na papierowym ręczniku.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Lekko wystudzone pączki nadziewam marmoladą i polewam roztopioną czekoladą, wierzch posypuję orzechami włoskimi.
uwagi: