Super propozycja na przekąskę.

składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka ziół prowansalskich, papryki ostrej i kminku
- 5 łyżeczek kefiru
- 2 żółtka
- jajko
- 160 g masła
- jajko do smarowania
- tłuszcz do smarowania blachy
przyrządzanie:
- Do mąki dodaj drożdże wymieszane z kefirem oraz pozostałe składniki.
- Wyrób ciasto.
- Następnie schłódź je w lodówce około 1 godziny. Formuj na stolnicy paluszki o długości około 10 cm. Posmaruj jajkiem i ułóż na natłuszczonej blasze.
- Paluszki piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














