Inspirowane kuchnią amerykańską pancakes są pyszne i łatwe do zrobienia. Dzisiaj proponujemy wersję wzbogaconą o masło orzechowe. Dzięki temu dodajemy słoną nutkę, ale i jeszcze bardziej kremową konsystencję. Pancakes są idealne na śniadanie, ale też na deser!
składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki mleka bez tłuszczu
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- miód, opcjonalnie
przyrządzanie:
W średniej misce wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę, cukier i sól. Dodaj mleko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, jajka i olej roślinny. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Naleśniki smaż około 3-4 minut, aż się zarumienią.
Podawaj z miodem, bananami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO
Zobacz też: Naleśniki po amerykańsku – Pancakes