Po obiedzie pora na słodkości. Panna Cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Specjalnie dla Was przepis na ten słodki przysmak!
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- 100 ml mleka
- 400 ml śmietanki 30%
- 40 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 4 łyżki cukru
- 10 ml wody
przyrządzanie:
- Wiśnie posypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy 10 ml wody. Gotujemy aby odparował nadmiar wody i potem studzimy.
- Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, odstawimy na 5 minut, aby napęczniała.
- Mleko, śmietankę, cukier puder, środek wanilii, jak i samą laskę wrzucamy do garnuszka i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
- Gdy wszystko się zagotuje zdejmujemy z palnika, usuwamy laskę wanilii, dodajemy ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo studzimy (w tym celu najlepiej włożyć garnek do zimnej wody i poczekać aż masa powoli zacznie tężeć).
- Przelewamy do foremek (mogą być miseczki, filiżanki) i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
- Panna Cottę wykładamy na talerzyki i ozdabiamy przygotowanymi wcześniej wiśniami. (Aby łatwiej wyjąć deser z foremek, można zanurzyć je na chwilkę we wrzącej wodzie.)
Zobacz też przepis na: Pyszny deser truskawkowo-twarogowy