Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Panna Cotta z wiśniami

Po obiedzie pora na słodkości. Panna Cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Specjalnie dla Was przepis na ten słodki przysmak!

dessert-418932_1280

liczba porcji: 4 porcje

składniki:

  • 100 ml mleka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 10 ml wody

przyrządzanie:

  • Wiśnie posypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy 10 ml wody. Gotujemy aby odparował nadmiar wody i potem studzimy.
  • Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, odstawimy na 5 minut, aby napęczniała.
  • Mleko, śmietankę, cukier puder, środek wanilii, jak i samą laskę wrzucamy do garnuszka i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
  • Gdy wszystko się zagotuje zdejmujemy z palnika, usuwamy laskę wanilii, dodajemy ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo studzimy (w tym celu najlepiej włożyć garnek do zimnej wody i poczekać aż masa powoli zacznie tężeć).
  • Przelewamy do foremek (mogą być miseczki, filiżanki) i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  • Panna Cottę wykładamy na talerzyki i ozdabiamy przygotowanymi wcześniej wiśniami. (Aby łatwiej wyjąć deser z foremek, można zanurzyć je na chwilkę we wrzącej wodzie.)

 

Zobacz też przepis na: Pyszny deser truskawkowo-twarogowy