Przepis na papilotki w sezamie polecane na małą przekąskę.
Przygotowanie:
Piersi obmywamy, bardzo starannie i odsączamy. Do worka strunowego wlewamy bulion, sos sojowy, dosypujemy pieprz, sól, posiekaną dymkę i rozgnieciony czosnek.
Piersi kroimy na paseczki wzdłuż dłuższej linii i szerokości około 3-4 cm. Nacinamy każdy pasek w środku, tak jak faworki. Wrzucamy mięsko do worka i lekko ugniatamy.
Zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Wyjmujemy, odsączamy i teraz każdy kawałek mięsa zwijamy przez dziurkę, właśnie tak jak faworki. Gotowe obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a teraz z kolei w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Wrzucamy nasze papilotki na głęboki i rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na złoto z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe! Można podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszami czy ryżem, jak kto woli.