Przygotowując kilka słoiczków papryki można się cieszyć jej smakiem nawet w środku zimy dodając ją do potraw lub podając jako przystawkę posypaną ziołami czy posypanym czosnkiem.
czas: 90 minut
składniki:
papryka
oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Ułożyć na blasze w piekarniku pod rozgrzanym grillem skórką do góry. Przypiekać do czasu aż skórka lekko zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika. lekko wystudzić i delikatnie zdjąć skórkę. Tak przygotowaną paprykę nakładać do słoiczków, które wcześniej na kwadrans umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Zalewamy oliwą z oliwek. Słoiczków nie napełniamy do końca, tak by zostało 2cm poniżej gwintu wolnego miejsca. Przed zakręceniem pukamy w denko, aby usunąć powietrze, dokładnie zakręcamy, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 120 stopni na 40 minut.
uwagi:
Należy upewnić się, że słoiki nie są wyszczerbione, a przed zakręceniem dokładnie wytrzeć gwint papierowym ręcznikiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













