Można je ugotować, usmażyć, albo zapiekać z żółtym serem. Parówki są bardzo popularne w wielu domach. Sprawdź 6 faktów, które musisz o nich wiedzieć, jeśli dalej masz zamiar je kupować!
RODZAJE PARÓWEK
Parówki dzielimy na podstawie mięsa, z jakiego zostały wykonane. Mamy więc:
- parówki wieprzowe– zawierające ponad 50% wieprzowiny
- parówki drobiowe– zawierają ponad 50% mięs drobiowych
- parówki cielęce– zawierają często 10% cielęciny, ale i tak sygnują się nazwą cielęce
- parówki mieszane– to mieszanka wieprzowiny i drobiu
- kiełbasa parówkowa– czyli serdelki, mają około 3 cm i są mieszanką wielu mięs
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















