Smarowidło do chleba z buraków pieczonych. Coś zdrowego dla całej rodziny.

składniki:
2-3 upieczone buraki o łącznej wadze ok. 250-300 g
2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
garść uprażonych ziaren słonecznika
sól, pieprz
przyrządzanie:
Buraki obieramy, trzemy na największych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna słonecznika oraz majonez. Wszystko dokładnie blendujemy, doprawiamy według uznania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














