Wiecie, że bób jest bardzo zdrowy? Oto przepis na turbo smaczną pastę z bobu i koperku. Idealna na ciepłe grzanki, zamiast masła, a nawet do wyjadania łyżeczką! Jest prosta i tania! Do dzieła!
składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki soku z cytryny (dla smaku i koloru)
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- mała garść świeżego posiekanego koperku
- dodatkowo: woda, olej, oliwa, blender
przyrządzanie:
- Obierz cebule i czosnek, pokrój na mniejsze kawałeczki
- Umyj i pokrój na drobno koperek
- Wybierz większy garnek i zagotuj w nim wodę, dodaj łyżeczkę soli
- Bób ugotuj do miękkości, obierz ze skórek
- W czasie gdy bób będzie się gotował upraż ziarenka słonecznika na patelni
- Na innej patelni podsmaż cebulę, czosnek
- Wszystkie wyżej wymienione składniki umieść w misce i potraktuj blenderem
- Masa bobowa ma być gładka i nie za gęsta, dopraw ją solą i pieprzem, dolej soku z cytryny
- Jeśli Twoim zdaniem jest za gęsta dolej zimnej wody oraz łyżkę oliwy
- Przełóż do ładnej miseczki, posyp koperkiem