Znudziły się już wam zwyczajne kanapki z serem i wędliną? Spróbujcie je nieco odmienić. Co powiecie na zdrową, dietetyczną i bardzo pyszną pastę z buraka? MNIAM
składniki:
- 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
- 1 burak średniej wielkości
- 1 – 2 łyżki chrzanu
- ½ – 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki dobrego oleju z pierwszego tłoczenia, ja użyłam rzepakowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 – 60 minut.
- Upieczonego buraka rozwinąć, przestudzić, odciąć końcówki, a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeść na dobrym pieczywie lub zamiast ćwikły.