Pasta ze słonecznika plus papryka. Idealna do kanapek, zamiast masła.

składniki:
- 250 g pestek słonecznika łuskanych
- 2 ząbki czosnku
- 2 pieczone papryki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- zależnie od upodobań smakowych od 1 łyżeczki do 3 łyżeczek ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 10-50 ml wody zależnie od konsystencji lub najlepiej wody z pieczonej papryki
- 1/2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














