Kto nie lubi pasztecików z serem i pieczarkami? Ten przepis spodoba się nie tylko wegetarianom!
składniki:
CIASTO:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Piwo 1 szklanka
- Woda gazowana 1,5 szklanki
- Mleko 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Sól 1 płaska łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
FARSZ:
- Pieczarki 50 dag
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 20 dag
- Bułka tarta 2 łyżki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
PANIERKA:
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta
przyrządzanie:
-
Obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.
- Na ciepłeciasto rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.
- Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej. Kładziemy paszteciki na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.