Pasztet jest potrawą, którą przygotowuje się m.in. z mięsa, warzyw, soi, grzybów, ryb lub sera. Dzisiaj prezentujemy jak wykonać znakomity pasztet z selera. Ta ciekawa potrawa zapewne zachwyci Wasze podniebienia.
Składniki:
- 1 kg selera
- 2 średnie cebule
- kostka margaryny
- 5 jajek
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 kostki rosołowe grzybowe lub warzywne
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra mielona papryka
Przygotowanie:
- Selery obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy 30 minut. Wyjmujemy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebule i czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do selera.
- Gotujemy szklankę wody. Wkładamy margarynę, kostki i warzywa. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Studzimy.
- Do masy dodajemy jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę selerową. Pieczemy ok.1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, aż pasztet się przyrumieni.