Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Dzisiaj proponujemy Wam przepyszne Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym. SMACZNEGO!
czas: ok. 45 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 400 g makaronu Penne Rigate Barilla
- 1 mała dynia (450 g)
- 90 g wędzonego boczku
- 50 g sera Parmigiano Reggiano
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropli octu balsamicznego z Modeny
- oliwa extra virgin do smaku
przyrządzanie:
- Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu.
- Wrzucić dynię z rozmarynem, czosnkiem i pietruszką. Podsmażać jeszcze przez jakiś czas aż kawałki dyni będą miękkie.
- Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem. Udekorować wiórkami Parmigiano Reggiano. Skropić octem balsamicznym do smaku.