Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Perfekcyjna kawa – jak wybrać ekspres?

Każdy amator kawy chciałby codziennie rano delektować się jak najlepszym smakiem i aromatem czarnego napoju, a jednocześnie nie tracić zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Z pomocą przychodzi nam ekspres do kawy. Warto jednak pamiętać, że ekspres ekspresowi nierówny, zanim więc sięgniemy po portfel sprawdźmy, czego możemy oczekiwać od poszczególnych modeli.
1. Ekspres przelewowy
Zasada jego działania jest następująca: wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą i napar przesącza się przez specjalny filtr, prosto do dzbanka. Wrzątek ma długi czas kontaktu z kawą, co skutkuje dużą zawartością kofeiny. Jest to więc idealny wybór, gdy potrzebujemy szybko stanąć na nogi. Takie urządzenia są też stosunkowo tanie. Przy wyborze modelu warto zwrócić uwagę na ilość filiżanek kawy, które możemy zaparzyć. Przeciętny model wykonany w tej technologii pozwala na jednorazowe przygotowanie około 10 filiżanek aromatycznego napoju. Większość ekspresów przelewowych nie różni się zbytnio od siebie, czasami można trafić na bardziej zaawansowane urządzenie posiadające regulator mocy oraz przydatną funkcję, jaką jest blokada kapania, zatrzymująca wyciekanie ekstraktu, gdy tylko wyjmiemy dzbanek z ekspresu, np. Philips HD 7690 Pure Essential Collection (cena w Agito.pl ok. 270 zł).

2. Ekspres ciśnieniowy
Zasada działania ekspresu ciśnieniowego jest bardzo prosta – gorąca woda (ok. 90 stopni Celsjusza) pod ciśnieniem przepuszczana jest przez sitko z kawą, dzięki czemu ta skrapla się do filiżanki. Takie urządzenia używają zwiększonego ciśnienia – od 9 do nawet 19 barów. Zazwyczaj posiadają również specjalne dysze do spieniania mleka (np. wykonany ze stali nierdzewnej Zelmer Piano 13Z014 za ok. 269 zł w Agito.pl) – jest to perfekcyjny wybór dla fanów cappuccino. Prawdziwi miłośnicy kawy w stylu włoskim mogą natomiast rozejrzeć się za modelem z nieco wyższej półki, np. Krups EA 8010, który posiada m.in. możliwość regulowania stopnia zmielenia kawy oraz podwójny dozownik (cena w Agito.pl ok. 1295 zł).

3. Ekspres kapsułkowy
To bardzo modne ostatnimi czasy rozwiązanie. Większość ekspresów kapsułkowych ma nowoczesny kształt i wyróżnia się designerską formą, tak jak np. Krups KP 2205 Dolce Gusto (cena w Agito.pl ok. 300 zł). Ekspres kapsułkowy to doskonały zakup do nowego mieszkania i dla początkujących kawoszy, ponieważ jest to najprostszy w obsłudze ekspres – w zasadzie wszystko jest w nim w pełni zautomatyzowane. Większość kapsułek kupimy w każdym supermarkecie, a do wyboru mamy nie tylko standardowe espresso, ale również np. gorącą czekoladę, kakao czy latte (wówczas w zestawie mamy dwie kapsułki – z kawą oraz z mlekiem, które spienia się dzięki kontaktowi z gorącą wodą pod ciśnieniem).

4. Kafeterka/Kawiarka
To prostej budowy urządzenie przyrządzające smaczną kawę zostało opatentowane we Włoszech w latach 30. XX wieku i do dziś cieszy się dużą popularnością wśród kawoszy na całym świecie. Wystarczy umieścić zmieloną kawę w specjalnym sitku zakończonym lejkiem i ulokować na pojemniku z wodą, a następnie podgrzać na kuchence czy płycie. Wrząca woda na skutek powstającego ciśnienia przesącza się przez kawę i po kilku minutach w górnym zbiorniczku ekspresu otrzymujemy gorący, aromatyczny napar. Niska cena oraz mały rozmiar czynią tego typu ekspres hitem wśród studentów mieszkających w akademikach oraz na stancjach. np. kafeterka PEZZETTI Bellexpress, kosztująca zaledwie ok. 77 zł (cena w Agito.pl).

5. French Press
Najmniej oczywista nazwa, nie ma się jednak czego bać – French Press to specjalny dzbanek do zaparzania kawy. Zmielone ziarna zalewamy gorącą wodą, a po kilku minutach za pomocą tłoczka z drobnym sitkiem oddzielamy fusy od naparu. Tego typu zaparzacze są niedrogie (np. zaparzacz szklany ELEGANT kosztuje w Agito.pl ok. 32 zł). Co ważne, można używać ich również do robienia herbaty oraz do serwowania napojów.

Przy wyborze ekspresu należy kierować się przede wszystkim własnym gustem przyrządzania kawy. Smakosze z pewnością docenią kawiarki oraz ekspresy ciśnieniowe. W innym przypadku warto zainwestować w ekspres kapsułkowy, który choć nie umożliwia samodzielnego sterowania, jest idealnym kompromisem pomiędzy szybkim i smacznym przygotowaniem kawy.