- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki mąki
- 200 g śmietany
- sól
- pieprz
Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Dodać masło, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i dusić około 20 minut na małym ogniu. Gdy większość płynu odparuje, oprószyć mąką i zagotować. Przed samym podaniem dodać śmietanę, wymieszać i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













