Brukselka jest warzywem, za którym nie każdy z nas może przepadać. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania jarmużu z kapustą. Są jednak sposoby, dzięki którym to warzywo nabiera zupełnie innego smaku. Zobacz, być może na nowo zakochasz się w brukselce.
czas: 50 minut
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- 1 kg brukselki
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 4 plastry boczku
- Ocet balsamiczny
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200°C
- Brukselki umyć i z wierzchu zdjąć stare liście, a następnie każdą brukselkę przekroić na pół.
- Na patelni roztopić masło klarowane.
- Dodać brukselki i zatopić w maśle, doprawić pieprzem, solą.
- Przełożyć brukselki do naczynia żaroodpornego.
- Pokroić w kostkę boczek i posypać brukselki.
- Piec przez 35 minut.
- Gotowe brukselki w razie konieczności doprawić i polać octem balsamicznym.
Zobacz koniecznie: Falafel z ciecierzycy w 30 minut!
Źródło: http://nomnompaleo.com/