Pieczona brukselka polana oliwą doprawiona czosnkiem, solą i pieprzem smakuje doskonale! Brukselka to bogactwo witamin tak upieczone główki kapustki możesz dodać do sałatki możesz podać ją do głównego dania jako pyszny i zdrowy dodatek.
składniki:
- 500 g brukselki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, brytfankę wykładam papierem do pieczenia.
- Brukselkę dokładnie myję, oczyszczam ( zdejmuję zniszczone liście) główki brukselki kroję na pól ,przekładam do miski, wlewam oliwę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek,wsypuję sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
- Zamarynowaną brukselkę przekładam na brytfankę i zapiekam przez około 15-20 minut.
uwagi:
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga KUKUŁECZKI. PL >>>>>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>