Wspaniały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Zapiekane bakłażany z pietruszką i sosem jogurtowym to świetna uczta na letnie wieczory!
składniki:
- 2 bakłażany
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki pietruszki
- 1 jogurt naturalny
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
WYKONANIE:
- Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na pół.
- Następnie naciąć miąższ w kratkę.
- Bakłażany oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut.
- Czosnek obrać, przecisnąć i dodać do jogurtu.
- Bakłażany wyciągnąć z piekarnika, polać sosem i piec przez kolejne 10 minut.
- Całość posypać pietruszka i przyprawami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















