Jeden z najgenialniejszych deserów owocowych. Pieczone gruszki z białym winem, orzechami i miodem, a do tego wyrazisty kardamon. 

składniki: 
- 4 gruszki, 4 saszetki herbaty czarnej
- 200g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- 50ml miodu
- 25 ml brandy
- 200g cukru
- 100 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie kardamonu
- 250 ml białego wina
- 1l wody
przyrządzanie:
>
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














