Jeden z najgenialniejszych deserów owocowych. Pieczone gruszki z białym winem, orzechami i miodem, a do tego wyrazisty kardamon.
składniki:
- 4 gruszki, 4 saszetki herbaty czarnej
- 200g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- 50ml miodu
- 25 ml brandy
- 200g cukru
- 100 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie kardamonu
- 250 ml białego wina
- 1l wody
przyrządzanie:
- Przygotować ok. 1 l naparu herbacianego, dodać wino, 125g cukru, 1/2 op. kardamonu, ugotować syrop.
- Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować gruszki w syropie ok. 5 min.
- Zrobić farsz – do pokrojonych orzechów dodać rodzynki, miód, brandy.
- Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz. Podawać z sosem karmelowym (cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać