Masz ochotę na nietypowy deser? A może chcesz zaskoczyć najmłodszych domowników? Co powiesz na pieczone pierożki z żurawiną i jabłkami?
składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1 serek homogenizowany
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki nadzienia:
- 5-6 jabłek
- garść suszonej żurawiny
przyrządzanie:
1. Wszystkie składniki do ciasta wrzucić do malaksera i zmiksować.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać żurawinę i wymieszać.
3. Rozwałkować ciasto. Wyciąć okręgi. Nakładać na nie farsz i skleić.
4. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać na cukrem i piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.