Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Pieczone skrzydełka z bazylią i parmezanem

Skrzydełka z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, na słodko, słono czy ostro. Dzisiaj proponujemy skrzydełka połączone z parmezanem, ziołami i pysznym sosem z serowo-śmietanowym.

2657411177_fa0ec69498_b

 

liczba porcji: 4 osoby

składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • szczypiorek
Sos
  • 100 g sera Lazur błękitnego
  • Śmietana 18%
  • 1 łyżka masła

przyrządzanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 220°C.
  • W misce wymieszać oregano, rozmaryn, kminek i sól.
  • Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać mieszanką przypraw.
  • Piec skrzydełka przez około 40 minut.
  • W tym czasie posiekać bazylię, szczypiorek i czosnek, w dużej misce wymieszać z oliwą i parmezanem.
  • Upieczone skrzydełka wyjąć i dodać do miski z oliwą i ziołami. Wymieszać.

SOS:

  • Za pomocą widelca rozdrobnić ser Lazur.
  • Masło rozpuścić na patelni.
  • Dodać śmietanę i ser.
  • Mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przyprawić solą i pieprzem.