Skrzydełka z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, na słodko, słono czy ostro. Dzisiaj proponujemy skrzydełka połączone z parmezanem, ziołami i pysznym sosem z serowo-śmietanowym.
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- szczypiorek
- 100 g sera Lazur błękitnego
- Śmietana 18%
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220°C.
- W misce wymieszać oregano, rozmaryn, kminek i sól.
- Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać mieszanką przypraw.
- Piec skrzydełka przez około 40 minut.
- W tym czasie posiekać bazylię, szczypiorek i czosnek, w dużej misce wymieszać z oliwą i parmezanem.
- Upieczone skrzydełka wyjąć i dodać do miski z oliwą i ziołami. Wymieszać.
SOS:
- Za pomocą widelca rozdrobnić ser Lazur.
- Masło rozpuścić na patelni.
- Dodać śmietanę i ser.
- Mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przyprawić solą i pieprzem.