Na pewno znajdą się tacy, którzy nie lubią smaku karpia. Dlatego przygotowaliśmy dla Was alternatywę. Pieczony łosoś z pietruszką, miodem i kolendrą smakuje wyśmienicie i z powodzeniem może królować na Waszym stole!
składniki:
- Filet z łososia
- 3 ząbki czosnku
- Pęczek świeżej pietruszki
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Pietruszkę umyj, osusz, drobno posiekaj i włóż do miski.
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do pietruszki.
- Czosnek posiekaj i dodaj do pietruszki.Dodaj oliwę, miód, kolendrę, szczyptę soli i pieprz. Wszystko wymieszaj.
- Pokryj łososia marynatą i zawiń w folię aluminiową. Odstaw na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik na 200 stopni.
- Piecz łososia przez około 15 minut.