Chociaż pierniczki główne kojarzą nam się ze świętami, to nie oznacza, że nie możemy przygotowywać ich w ciągu roku. Sa aromatyczne, a zapach podczas pieczenia unosi się w całym mieszkaniu. Koniecznie wypróbujcie!
[caption id="attachment_196962" align="aligncenter" width="1000"] Heart shaped cookies on wooden table background[/caption]składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół kostki roztopionego masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
przyrządzanie:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić jednolite ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące dodać odrobinę mąki, ale nie więcej niż 1/3 szklanki. Po wyrobieniu ciasto odstawić do lodówki by odpoczęło, na czas nie krótszy niż 30 minut. Ciasto może leżakować w lodowce do 48 godzin.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy (podczas pieczenia pierniczki urosną).
Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu studzić na kratce. Dekorować po całkowity ostudzeniu.