Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Pierogi z kapustą i grzybami – idealne na Święta

Pierogi z kapustą i grzybami nie bez powodu zwane są pierogami wigilijnymi. Potrawa ta od lat gości na świątecznych stołach u wielu rodzin. Do Świąt jeszcze ponad dwa tygodnie, jednak już teraz radzimy wypróbować nasz przepis, przygotowane pierogi na pewno się nie zmarnują ;)

fried-408540_1280

składniki:
Ciasto pierogowe:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody
  Farsz:
  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pokrojone w kosteczkę cebule

przyrządzanie:

  • Płuczemy grzyby, zalewamy je na 6 godzin zimną wodą i czekamy (najlepiej zostawić je do nasiąknięcia na noc).
  • Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do uzyskania miękkości, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • Grzyby i kapustę mieszamy, dobrze zmielić je w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, jeśli nie mamy maszynki kroimy drobno na desce.
  • Drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie i dodajemy ją do farszu.
  • Wyrabiamy składniki farszu, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i olej.
  • Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagniatając mąkę do środka wgłębienia.
  • Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne (mniej więcej 15 minut).
  • Ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na placki.
  • Małą szklanką wycinamy kółeczka, na środek nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki.
  • Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu uzyskania przez nie miękkości (około 3-5 minut).
  • Podawać ze smażoną na oliwie pokrojoną cebulką lub podawać same lekko podsmażone na patelni.

 

Sprawdź więcej świątecznych przepisów!