Pikantna salsa pomidorowo-paprykowa to idealny dodatek do nachos, chipsów, frytek, jak i do mięs. Wprowadź odrobinę meksykańskiego klimatu do swojej kuchni i przygotuj ten ostry dodatek!
czas: około 20 minut
składniki:
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- ½ łyżeczki chilli
- 2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny)
- 1 łyżeczka bazylii
przyrządzanie:
- Warzywa dokładnie myjemy, usuwamy z papryki gniazdo nasienne (jeśli chcemy mieć bardziej pikantne to z papryczki chili nie usuwamy pestek). Pomidory parzymy i usuwamy skórkę.
- Czosnek siekamy, cebulę, paprykę, papryczkę chili i pomidora kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie (średni ogień) wrzucamy cebulę i czosnek – lekko podsmażamy.
- Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i papryczkę chili, chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy pomidory.
- Gdy pomidory puszczą soki dodajemy ketchup, solimy i dusimy na średnim ogniu tak długo aż utworzy się gęsty sos (jeśli jest zbyt gęsty dodajemy odrobiny wody).
- Na patelnię dodajemy resztę przypraw, cukier i sok z limonki.
- Gdy salsa odrobinę ostygnie, przekładamy ją do blendera i miksujemy (w zależności jak duże składniki chcemy uzyskać tak długo blendujemy, im krócej tym większe kawałki).
- Można podawać z domowymi nachos.
Zobacz też przepis na: Sos ziołowo-czosnkowy