Zdrowa, wegetariańska, sycąca. Ta piramidka to świetne rozwiązanie po świątecznym obżarstwie. Czas przejść na dietę i zdrowe odżywianie przed sylwestrem, prawda?
składniki:
- Pół bakłażana,
- pół cukinii,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- kilka listków bazylii,
- pół łyżeczki żelatyny,
- 80 ml bulionu,
- sól, pieprz.
przyrządzanie:
-
Bakłażana i cukinię pokroiłam w plastry i usmażyłam bez tłuszczu na patelni grillowej. Paprykę upiekłam w temperaturze 200 stopni do sczernienia skórki, włożyłam na kilka minut do plastikowej torebki i obrałam ze skórki. Warzywa pokroiłam w plasterki. Bulion zagotowałam, przyprawiłam solą i pieprzem, zdjęłam z ognia, rozpuściłam żelatynę. Warzywa ułożyłam w dwóch salaterkach na przemian, aby było widać różnokolorowe warstwy. Poprzekładałam listkami bazylii. Zalałam bulionem, ugniotłam łyżką i wstawiłam na 24 godziny do lodówki. Przed podaniem ostrożnie podważyłam nożem i przełożyłam na talerzyk, skropiłam octem balsamicznym.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem