Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pizza z kurczakiem i pieczarkami z sosem śmietanowym

Znudziła Wam się pizza na bazie pomidorowego sosu? Przygotowaliśmy dla Was smaczny przepis na domową pizzę, której bazą jest sos śmietanowy!

pizza-329523_1280

składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 200 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
Sos:
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 trójkącik serka topionego (około 25 g)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól/pieprz
Dodatki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • 6 pieczarek
  • pół średniej cebuli
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej bazylii

przyrządzanie:

  • Wodę mieszamy z cukrem, dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, do momentu aż drożdże zaczną się pienić.
  • W misce mieszamy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn. Dodajemy oliwę i mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką.
  • Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy do momentu aż stanie się elastycznie i gładkie.
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce.
  • Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy na oliwie z każdej strony, aby kurczak się zarumienił. Odstawiamy, jak przestygnie kroimy na małe kawałeczki.
  • Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  • Pieczarki kroimy na plasterki.
  • Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 *C.
  • Śmietanę, czosnek, serek topiony, sól i pieprz mieszamy na patelni. Podgrzewamy na malutkim ogniu, żeby serek się rozpuścił
  • Ciasto rozwałkowujemy, powstały placek smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy niewielką ilością sera i rozkładamy resztę składników (kurczak, cebula, pieczarki, bazylia), ponownie posypujemy serem i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pieczemy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta się lekko zarumienią.

 

Sprawdź inne też inne przepisy na pizze! (zobacz tutaj)