Placki ze słodkich batatów, idealne na szybki obiad. Ukochane przez dzieci za łagodny, słodki smak.
składniki:
- kilogram batatów
- 3 jaja z wolnego wybiegu
- 4 łyżki mąki
- sok z 1 cytryny
- zielenina w postaci: szczypiorku, pietruszki, szpinaku świeżego
- 1 cebula
- olej do smażenia
przyrządzanie:
Słodkie ziemniaki powszechnie zwane batatami dokładnie wymyj, obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Zieleninę umyj i posiekaj na bardzo drobno. Cebulkę obierz i również potraktuj nożem na malutkie kawałeczki. Wszystko umieść w większej misce, dodaj przyprawy, jajko, sok z cytryny, mąkę. Wymieszaj i sprawdź czy konsystencja jest idealna, a powinna być podobno jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy uformowane placki, na złoty kolorek.