Pyszne placki ziemniaczane, przygotowane w tradycyjny sposób. Serwujemy je z sosem szczypiorkowym.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 - 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 250 ml śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć.
- Dodać jajko, makę, sól i pieprz.
- Dokładnie rozmieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i łyżka nakładać ciasto, formując niewielkie placki.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. Powinno wyjść ok. 8 sztuk placków.
- Do śmietany dodać majonez, szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy placek nałożyć łyżkę sosu. Podawać natychmiast.