Placuszki, które wykonasz z kabaczka zaskoczą cię smakiem! Wypróbuj koniecznie. Oto zdrowa alternatywa dla dań mięsnych. Idealny obiad, kolacja czy przekąska.
składniki:
* 1 kg kabaczka,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 żółtko,
* garść posiekanej natki pietruszki,
* 1 cebula,
* 4 łyżki bułki tartej,
* mąka ,
* pieprz,
* oliwa do smażenia,
przyrządzanie:
Kabaczka umyć i pozbyć się pestek. Następnie pokroić na plastry o grubości około 2 cm, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli i odstawić na godzinkę. Wycisnąć i odlać płyn, który się zbierze.
Do startego kabaczka dodać jedno żółtko, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, około 1/2 szklanki mąki przyprawić łyżeczką soli i pieprzu i dobrze wymieszać.
Z powstałej masy formować okrągłe placuszki grubości około 1cm.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po około 4 minut z każdej strony.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem