Odświeżamy nasze stare przepisy i sprawdzamy, które z nich są sprawdzone, najlepsze i pewne. Oto kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską - Placuszki z mięsa białej ryby z orientalnymi przyprawami. Serwować je można z sosem z orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i chilli.
składniki:
- 800 g filetów z morskiej ryby
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 białka jaja
- 6 łyżek posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia Sos:
- małe czerwone chilli
- 2 łyżki jasengo sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 8 łyżek mleka kokosowego
przyrządzanie: