Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Podkarpacka zupa wigilijna

Mnogość składników tworzy niepowtarzlny smak tej sycącej, choć postnej zupy

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
pęczek włoszczyzny
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
100 g suszonych grzybów
cebula
300 g dorsza bez skóry
150 g kiszonej kapusty
2 solone śledzie
po łyżce ryżu, kaszy jęczmiennej i płatków owsianych
3 łyżki zielonego groszku
łyżka musztardy

sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć. Ponownie zalać litrem wrzątku i gotować do miękkości (minimum godzinę). Następnie odsączyć, zachowując wywar i zmielić w maszynce.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw. Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą (ok.2 l), dodać kawałek pora, posiekaną cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować ok. godzinę na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie usunąć czosnek, pora i przyprawy. Dodać ryż, kaszę, płatki owsiane i nadal podgrzewać. Po 5 minutach dodać posiekaną kapustę kiszoną, zmielone grzyby oraz 2 szklanki grzybowego wywaru. Po kolejnych minutach dodać usmażonego, dokładnie obranego z ości dorsza, podzielonego na małe kawałki oraz groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać pokrojone na drobne kawałki śledzie.