Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – autorski przepis Pascala Brodnickiego

Wielkanoc to dla Polaków przede wszystkim święta rodzinne i okazja, by spędzić z najbliższymi trochę czasu przy wspólnym, bogato zastawionym stole. Aby urozmaicić świąteczne menu warto skorzystać z Wielkanocnych propozycji Pascala Brodnickiego. Jego autorski przepis doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy kolacji.

Poledwiczka wieprzowa duszona na bialym winie z miodem, morelami i imbirem 0_mini

składniki:
 

  • 1 duży kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku w łupince
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant maślany smak
  • 2 łyżki octu
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i szczypta soli

przyrządzanie:

  1. W żelaznym rondlu rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Na mocnym ogniu obsmaż polędwicę wraz z cebulą i czosnkiem w łupince. Dopraw ją pieprzem i szczyptą soli. Pozostaw ją na wolnym ogniu na 5 minut, by się zezłociła.
  2. Dodaj miód i, obracając mięso regularnie, pozwól, by miód się delikatnie skarmelizował. Następnie deglasuj go dodając ocet. Po chwili wlej białe wino, dodaj imbir, tymianek i listki laurowe. Następnie dolej bulion, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. W ten sposób zachowasz pełny smak potrawy „spod smażenia” – będzie on wykorzystany w sosie.
  3. Wyjmij polędwicę. Dorzuć do rondla suszone morele i pozwól, by sos redukował się przez kilka minut. 
  4. Polędwicę pokrój w grube plastry i z powrotem włóż je do sosu. Posyp wszystko natką pietruszki.
  5. Serwuj z purée z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów.
ZOBACZ TEŻ: Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina