Wielkanoc to dla Polaków przede wszystkim święta rodzinne i okazja, by spędzić z najbliższymi trochę czasu przy wspólnym, bogato zastawionym stole. Aby urozmaicić świąteczne menu warto skorzystać z Wielkanocnych propozycji Pascala Brodnickiego. Jego autorski przepis doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy kolacji.
składniki:
- 1 duży kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku w łupince
- 2 listki laurowe
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 3 łyżki miodu
- 60 g Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant maślany smak
- 2 łyżki octu
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 50 g suszonych moreli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz i szczypta soli
przyrządzanie:
- W żelaznym rondlu rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Na mocnym ogniu obsmaż polędwicę wraz z cebulą i czosnkiem w łupince. Dopraw ją pieprzem i szczyptą soli. Pozostaw ją na wolnym ogniu na 5 minut, by się zezłociła.
- Dodaj miód i, obracając mięso regularnie, pozwól, by miód się delikatnie skarmelizował. Następnie deglasuj go dodając ocet. Po chwili wlej białe wino, dodaj imbir, tymianek i listki laurowe. Następnie dolej bulion, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. W ten sposób zachowasz pełny smak potrawy „spod smażenia” – będzie on wykorzystany w sosie.
- Wyjmij polędwicę. Dorzuć do rondla suszone morele i pozwól, by sos redukował się przez kilka minut.
- Polędwicę pokrój w grube plastry i z powrotem włóż je do sosu. Posyp wszystko natką pietruszki.
- Serwuj z purée z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów.