Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Pomarańczowa brioszka

Pomarańczowa brioszka wymaga nieco pracy, ale wynagradza trud smakiem i zapachem. Dajcie się skusić!   

składniki:
-600 g mąki - 4 żółtka - 125 g cukru - 1 paczka suszonych drożdży (7 g) - 250 g purre z pomarańczy czyli 1 duża zblendowana pomarańcza - pół łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 150 g maślanki -75 g masła - 1 żółtko - 1 łyżka mleka

przyrządzanie:

  1. Wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie.
  2. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, cynamon, cukier i sól.
  3. Dodaj puree, maślankę i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto.
  4. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję będzie lekko lepiące się do rąk.
  5. Zostaw ciasto na 10 minut, aby odpoczęło.
  6. W tym czasie pokrój masło w małe kosteczki.
  7. Zacznij znowu zagniatać ciasto i powoli dodawaj do niego kosteczki masła, zagniataj aż kawałki masła przestaną być widoczne.
  8. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, obtaczając ciasto z każdej strony delikatnie w mące.
  9. Kule uformowaną z ciasta włóż do miski i przykryj folią do żywności. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  10. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do 30-centymetrowej, wysmarowanej z każdej strony masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Uklep ciasto w formie i pozostaw jeszcze na 45-60 minut w temperaturze pokojowej do ponownego wyrośnięcia.
  11. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Roztrzep w miseczce żółtko z mlekiem. Posmaruj tą mieszaniną cały wierzch brioszki
  13. Piecz ok. 40 minut aż po wsadzeniu w ciasto drewnianego patyczka, nie będzie się przyklejać do niego ciasto.
  14. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby ciasto nie zaparzyło się od dołu.