Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pomarańczowa brioszka

Pomarańczowa brioszka wymaga nieco pracy, ale wynagradza trud smakiem i zapachem. Dajcie się skusić!   

składniki:
-600 g mąki - 4 żółtka - 125 g cukru - 1 paczka suszonych drożdży (7 g) - 250 g purre z pomarańczy czyli 1 duża zblendowana pomarańcza - pół łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 150 g maślanki -75 g masła - 1 żółtko - 1 łyżka mleka

przyrządzanie:

  1. Wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie.
  2. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, cynamon, cukier i sól.
  3. Dodaj puree, maślankę i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto.
  4. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję będzie lekko lepiące się do rąk.
  5. Zostaw ciasto na 10 minut, aby odpoczęło.
  6. W tym czasie pokrój masło w małe kosteczki.
  7. Zacznij znowu zagniatać ciasto i powoli dodawaj do niego kosteczki masła, zagniataj aż kawałki masła przestaną być widoczne.
  8. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, obtaczając ciasto z każdej strony delikatnie w mące.
  9. Kule uformowaną z ciasta włóż do miski i przykryj folią do żywności. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  10. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do 30-centymetrowej, wysmarowanej z każdej strony masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Uklep ciasto w formie i pozostaw jeszcze na 45-60 minut w temperaturze pokojowej do ponownego wyrośnięcia.
  11. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Roztrzep w miseczce żółtko z mlekiem. Posmaruj tą mieszaniną cały wierzch brioszki
  13. Piecz ok. 40 minut aż po wsadzeniu w ciasto drewnianego patyczka, nie będzie się przyklejać do niego ciasto.
  14. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby ciasto nie zaparzyło się od dołu.