Pomarańczowa brioszka wymaga nieco pracy, ale wynagradza trud smakiem i zapachem. Dajcie się skusić!
składniki:
-600 g mąki
- 4 żółtka
- 125 g cukru
- 1 paczka suszonych drożdży (7 g)
- 250 g purre z pomarańczy czyli 1 duża zblendowana pomarańcza
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g maślanki
-75 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
przyrządzanie:
- Wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie.
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, cynamon, cukier i sól.
- Dodaj puree, maślankę i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto.
- Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję będzie lekko lepiące się do rąk.
- Zostaw ciasto na 10 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie pokrój masło w małe kosteczki.
- Zacznij znowu zagniatać ciasto i powoli dodawaj do niego kosteczki masła, zagniataj aż kawałki masła przestaną być widoczne.
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, obtaczając ciasto z każdej strony delikatnie w mące.
- Kule uformowaną z ciasta włóż do miski i przykryj folią do żywności. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Po upływie tego czasu przełóż ciasto do 30-centymetrowej, wysmarowanej z każdej strony masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Uklep ciasto w formie i pozostaw jeszcze na 45-60 minut w temperaturze pokojowej do ponownego wyrośnięcia.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Roztrzep w miseczce żółtko z mlekiem. Posmaruj tą mieszaniną cały wierzch brioszki
- Piecz ok. 40 minut aż po wsadzeniu w ciasto drewnianego patyczka, nie będzie się przyklejać do niego ciasto.
- Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby ciasto nie zaparzyło się od dołu.