Ekspresowy sos do pizzy, który przygotujesz ze świeżych pomidorów. Poznaj nasz przepis!
składniki:
- 3 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Pomidory kroimy w ćwiartki i wkładamy do wrzątku na około 4 minuty.
- Po tym czasie wyciągamy pomidory i ściągamy z nich skórki oraz usuwamy zielone końcówki.
- Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy pomidory.
- Przez około 5 minut smażymy na średnim gazie. Pomidory powinny być coraz bardziej miękkie.
- Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy pomidory przez kolejne 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy przyprawy według uznania oraz pokrojony czosnek.
- Jeżeli pomidory nadal nie są miękkie i nie utworzyły sosu, to nadal je podgrzewamy na małym gazie pod przykrywką.