Ekspresowy sos do pizzy, który przygotujesz ze świeżych pomidorów. Poznaj nasz przepis!

składniki:
- 3 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Pomidory kroimy w ćwiartki i wkładamy do wrzątku na około 4 minuty.
- Po tym czasie wyciągamy pomidory i ściągamy z nich skórki oraz usuwamy zielone końcówki.
- Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy pomidory.
- Przez około 5 minut smażymy na średnim gazie. Pomidory powinny być coraz bardziej miękkie.
- Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy pomidory przez kolejne 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy przyprawy według uznania oraz pokrojony czosnek.
- Jeżeli pomidory nadal nie są miękkie i nie utworzyły sosu, to nadal je podgrzewamy na małym gazie pod przykrywką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













