Masz ochotę na słodka przekąskę? Oto pyszny popcorn z karmelem.
składniki:
-2/3 szklanki suchych ziaren kukurydzy
-olej do smażenia
-karmel
Karmel
Składniki:
-125 g masła
-2/3 szklanki brązowego cukru
-2 duże łyżki miodu
-1 łyżeczka sody
przyrządzanie:
1.Zrobić popcorn tradycyjna metodą.
Do niedużego garnka włożyć masło, cukier i miód. Rozpuścić cały czas mieszając. Gdy zacznie bulgotać zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez kilka minut, nie mieszając.
Gdy po kilku minutach karmel zacznie zmieniać kolor dodać łyżeczkę sody, zgasić gaz pod garnkiem i dynamicznie mieszać.
Gorący karmel wylać na przygotowany popcorn i wymieszać szpatułką lub łyżką. Podawać ostudzony.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














