Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nowy cykl, w którym będziemy prezentować przyprawy, ich właściwości i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Na pierwszy ogień – kurkuma!
Zastosowanie
W medycynie stosuję się kurkumę jako łagodny środek przeciwzapalny. Dzięki zawartym w niej antyoksydantach przyspiesza procesy gojenia ran, dlatego w Indiach często kurkumą posypuje się rany oraz bandaże. Stosuje się ją również przy leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ wzmaga produkcję kwasów żółciowych. W kosmetyce kurkuma używana jest do produkcji kosmetyków do makijażu takich jak szminek, płukanek do włosów, podkładów czy jako dodatek do perfum o orientalnym zapachu.
W kuchni indyjskiej kurkumę stosuje się do słodkich potraw, dzięki czemu nadaje się potrawie charakterystycznego cierpkiego posmaku. Kurkuma szerzej znana jest jako główny element curry, przyprawa ta swój żółty kolor zawdzięcza właśnie temu składnikowi.
Na kolejnej stronie dowiesz się więcej