Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nowy cykl, w którym będziemy prezentować przyprawy, ich właściwości i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Na pierwszy ogień – kurkuma!
Danie z kurkumą:
CURRY Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
- 5 cm kawałek imbiru
- 10 ząbków czosnku
- 6 posiekanych cebul
- 2 łyżki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100 ml oleju
- 80 dag dużych
- surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane)
- sól
- 3 listki laurowe
- 4 zielone chilli (może ich też być mniej – zależy jak ostre potrawy preferujemy)
- 200 ml mleka kokosowego
- cukier
- 5 ziaren zielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Miksujemy imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml oleju na jednolitą pastę, odstawiamy.
- Krewetki przyprawiamy 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krewetki, do momentu aż będą różowe. Jeżeli nie mamy surowych krewetek, tylko już obgotowane – przyprawiamy je jak wyżej i odstawiamy – dodajemy do cebulowej pasty pod koniec i tylko podgrzewamy.
- Cebulową pastę smażymy na głębokiej patelni lub w garnku przez 5 minut.
- Dodajemy pół szklanki wody, sól do smaku, liście laurowe i zielone chilli (posiekane i pozbawione nasion).
- Dusimy 5-8 minut.
- Na koniec dodajemy mleko kokosowe i krewetki, które dusimy jeszcze przez 3 minuty. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i cukrem.
- Rozgniatamy ziarna kardamonu, wyjmujemy ze środka małe ziarenka i ucieramy je w moździerzu.
- Krewetkowe curry podajemy z ryżem, posypane utartym kardamonem. Smacznego!