Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nowy cykl, w którym będziemy prezentować przyprawy, ich właściwości i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Na pierwszy ogień – kurkuma!

 

shrimp-139161_1280

 

Danie z kurkumą:

 

CURRY Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

 

Składniki:
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 posiekanych cebul
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 ml oleju
  • 80 dag dużych
  • surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane)
  • sól
  • 3 listki laurowe
  • 4 zielone chilli (może ich też być mniej – zależy jak ostre potrawy preferujemy)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • cukier
  • 5 ziaren zielonego kardamonu

 

Przygotowanie:

 

  • Miksujemy imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml oleju na jednolitą pastę, odstawiamy.
  • Krewetki przyprawiamy 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krewetki, do momentu aż będą różowe. Jeżeli nie mamy surowych krewetek, tylko już obgotowane – przyprawiamy je jak wyżej i odstawiamy – dodajemy do cebulowej pasty pod koniec i tylko podgrzewamy.
  • Cebulową pastę smażymy na głębokiej patelni lub w garnku przez 5 minut.
  • Dodajemy pół szklanki wody, sól do smaku, liście laurowe i zielone chilli (posiekane i pozbawione nasion).
  • Dusimy 5-8 minut.
  • Na koniec dodajemy mleko kokosowe i krewetki, które dusimy jeszcze przez 3 minuty. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i cukrem.
  • Rozgniatamy ziarna kardamonu, wyjmujemy ze środka małe ziarenka i ucieramy je w moździerzu.
  • Krewetkowe curry podajemy z ryżem, posypane utartym kardamonem. Smacznego!