Ciąg dalszy naszego cyklu, w którym prezentujemy popularne lub mniej znane przyprawy, ich właściwości, zastosowania i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Przed Wami – szafran!
Zastosowanie:
Szafran przeważnie jest wykorzystywany przy produkcji potraw, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz jako barwnik. Przyprawę można stosować do barwienia ryżu, zup, do podkreślenia smaku potraw mięsnych i rybnych. Wykazano również, iż szafran ma działanie stymulujące i wzmacniające potencję, pozwala też wydłużyć akt miłosny.
Szafran pojawia się w mauretańskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej kuchni. Jego najczęstszym zadaniem jest przebarwienie ryżu na kolor żółty, jak np. w świątecznym indiańskim daniu pilaw czy risotto ”Milanese”, które dzięki delikatnemu smakowi przyprawy jest najbardziej znaną włoską potrawą z ryżu. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza, jest także kluczowym składnikiem hiszpańskiej paelli i bouillabaisse. W Anglii, szafran jest najpowszechniej używany jako składnik kornwalskich bułeczek szafranowych, wraz z suszonymi owocami dodawany jest także do ciasta drożdżowego.
Na kolejnej stronie dowiesz się więcej!