Rogale św. Marcina to idealny pomysł na dodatek do kawy i herbaty!
składniki:
Na ciasto:
* 1 ½ kostki masła,
* 5 dag drożdży,
* ½ szklanki mleka,
* 6 żółtek,
* 2 łyżki cukru,
* 1 kg mąki pszennej
Na nadzienie:
* 10 dag migdałów,
* 10 dag orzechów,
* 10 dag białego maku (sparzyć w mleku i zmielić w maszynce o drobnym sitku),
* 1,5 szklanki cukru,
* 2-3 łyżek śmietany,
* cukier waniliowy
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















