Sałatka z cukinii z dodatkiem kurkumy jest idealna do kanapek lub obiadu. Warto przygotować ją właśnie teraz gdy warzywa są świeże i smaczne.
składniki:
- 2 kg cukinii
- 50 g soli
- 12 ząbków czosnku
- duży pęczek koperku
- 100 ml wody
- 140 g cukru
- 100 ml octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kurkumy lub carry
przyrządzanie:
- Wybiera cukinie o średniej wielkości, w zasadzie im mniejsze tym lepsze.
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa.
- Kroimy w plasterki o dowolnej grubości, takie jakie preferujemy.
- Pokrojone plasterki zasypujemy solą i zostawiamy na 20 minut aby zmiękły.
- W tym czasie kroimy czosnek w plasterki, koperek siekamy na drobno i dodajemy wszystko do cukinii.
- Przygotowujemy zalewę: z wody, cukru, octu, kurkumy i miodu. Doprowadzamy do wrzenia. Gorącym wywarem zalewamy przygotowane warzywa, mieszamy i ponownie odstawiamy na 40 minut.
- Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, dopełniamy zalewą, która nam pozostała.
- Zakręcamy i pasteryzujemy według ulubionego sposobu.