Kto z nas nie lubi domowych wypieków? Oto prosty przepis na waniliowe muffiny z kawałkami czekolady. Są mięciutkie, czekolada rozpływa się w ustach!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g roztopionego i wystudzonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 50g groszków czekoladowych
przyrządzanie:
Bierzemy dwa naczynia. W jednym mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie mokre łączymy z suchymi i jeszcze raz mieszamy. Na końcu dorzucamy groszki czekoladowe. Możemy kilkanaście sztuk zostawić, żeby udekorować nimi wierzch babeczek tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotową masą wypełniamy papilotki, każdą mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w temp. 170C.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe