Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Prosty przepis na soczyste polędwiczki z kurczaka w krakersach

Nikt nie lubi suchego mięsa, które wywołuje chęć sięgnięcia po szklankę czegoś do picia. Co zrobić by mięso było mięciutkie i soczyste? To proste – namocz je w maślance. Jeśli nie lubicie smaku maślanki, nie przejmujcie się, w mięsie go nie wyczujecie. Idealne do przekąszenia przy oglądaniu telewizji.

nuggets-345225_1280

czas: 1 godzina 25 minut

liczba porcji: 3 osoby

składniki:

  • 500 g – polędwiczek z kurczaka
  • 500 ml – maślanki
  • 200 g – krakersów (najlepiej solonych)
 

Do przygotowania mięsa to wszystkie składniki, jeśli nie lubicie samego mięsa polecamy prosty dip czosnkowy.

składniki do dipu:
  • 300 g – jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka – majonezu
  • 2 ząbki  - czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka – miodu
  • 1 łyżeczka – soku z cytryny

przyrządzanie:

  • Umyte i osuszone mięso dzielimy na podłużne kawałki średniej grubości. Jeśli lubicie bardziej doprawione potrawy, mięso możecie natrzeć pieprzem i solą. Przygotowanego kurczaka przekładamy do zamykanego pojemnika, zalewamy maślanką, przykrywamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Czekając na przygotowanie mięsa, możecie wziąć się za dip. Jogurt i majonez mieszamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek, szczyptę soli, łyżkę miodu i  sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotowe.
  • Wsypcie do dużej miski krakersy i je rozgniećcie, dobrze sprawdza się do  tego szklanka/kubek z zaokrąglonym dnem.
  • Wyjęte z lodówki mięso po kawałeczku obtoczcie w panierce z krakersów. Mięso wkładamy do nagrzanego do 170-180 st. C piekarnika. Piec do uzyskania złocistego koloru, im cieńsze kawałki tym krótszy czas pieczenia.

 

Sprawdź też nasze inne przepisy na dania z kurczakiem! (zobacz tutaj)