Nikt nie lubi suchego mięsa, które wywołuje chęć sięgnięcia po szklankę czegoś do picia. Co zrobić by mięso było mięciutkie i soczyste? To proste – namocz je w maślance. Jeśli nie lubicie smaku maślanki, nie przejmujcie się, w mięsie go nie wyczujecie. Idealne do przekąszenia przy oglądaniu telewizji.
czas: 1 godzina 25 minut
liczba porcji: 3 osoby
składniki:
- 500 g – polędwiczek z kurczaka
- 500 ml – maślanki
- 200 g – krakersów (najlepiej solonych)
Do przygotowania mięsa to wszystkie składniki, jeśli nie lubicie samego mięsa polecamy prosty dip czosnkowy.
składniki do dipu:
- 300 g – jogurtu naturalnego
- 1 łyżka – majonezu
- 2 ząbki - czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka – miodu
- 1 łyżeczka – soku z cytryny
przyrządzanie:
- Umyte i osuszone mięso dzielimy na podłużne kawałki średniej grubości. Jeśli lubicie bardziej doprawione potrawy, mięso możecie natrzeć pieprzem i solą. Przygotowanego kurczaka przekładamy do zamykanego pojemnika, zalewamy maślanką, przykrywamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Czekając na przygotowanie mięsa, możecie wziąć się za dip. Jogurt i majonez mieszamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek, szczyptę soli, łyżkę miodu i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotowe.
- Wsypcie do dużej miski krakersy i je rozgniećcie, dobrze sprawdza się do tego szklanka/kubek z zaokrąglonym dnem.
- Wyjęte z lodówki mięso po kawałeczku obtoczcie w panierce z krakersów. Mięso wkładamy do nagrzanego do 170-180 st. C piekarnika. Piec do uzyskania złocistego koloru, im cieńsze kawałki tym krótszy czas pieczenia.