Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Prosty przepis na soczyste polędwiczki z kurczaka w krakersach

Nikt nie lubi suchego mięsa, które wywołuje chęć sięgnięcia po szklankę czegoś do picia. Co zrobić by mięso było mięciutkie i soczyste? To proste – namocz je w maślance. Jeśli nie lubicie smaku maślanki, nie przejmujcie się, w mięsie go nie wyczujecie. Idealne do przekąszenia przy oglądaniu telewizji.

nuggets-345225_1280

czas: 1 godzina 25 minut

liczba porcji: 3 osoby

składniki:

  • 500 g – polędwiczek z kurczaka
  • 500 ml – maślanki
  • 200 g – krakersów (najlepiej solonych)
 

Do przygotowania mięsa to wszystkie składniki, jeśli nie lubicie samego mięsa polecamy prosty dip czosnkowy.

składniki do dipu:
  • 300 g – jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka – majonezu
  • 2 ząbki  - czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka – miodu
  • 1 łyżeczka – soku z cytryny

przyrządzanie:

  • Umyte i osuszone mięso dzielimy na podłużne kawałki średniej grubości. Jeśli lubicie bardziej doprawione potrawy, mięso możecie natrzeć pieprzem i solą. Przygotowanego kurczaka przekładamy do zamykanego pojemnika, zalewamy maślanką, przykrywamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Czekając na przygotowanie mięsa, możecie wziąć się za dip. Jogurt i majonez mieszamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek, szczyptę soli, łyżkę miodu i  sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotowe.
  • Wsypcie do dużej miski krakersy i je rozgniećcie, dobrze sprawdza się do  tego szklanka/kubek z zaokrąglonym dnem.
  • Wyjęte z lodówki mięso po kawałeczku obtoczcie w panierce z krakersów. Mięso wkładamy do nagrzanego do 170-180 st. C piekarnika. Piec do uzyskania złocistego koloru, im cieńsze kawałki tym krótszy czas pieczenia.

 

Sprawdź też nasze inne przepisy na dania z kurczakiem! (zobacz tutaj)