Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Prosty przepis na: sos beszamelowy

Sos beszamelowy - składnik wielu dań z różnych zakątków świata. Już teraz poznaj łatwy przepis na ten świetny dodatek!

beszamel

czas: 15 minut

składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

  • Na patelnię wrzucamy dwie łyżki masła. Rozpuszczamy masło na małym ogniu.
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy aż mąka połączy się z masłem i nie będzie śladu po żadnych grudkach.
  • Gdy mąka z masłem się połączą wlewamy mleko (najlepsze będzie letnie).
  • Mieszamy cały czas, dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu – mieszamy.
  • Gęstość sosu zależy od ilości dodanego mleka, jeśli chcemy mieć sos do sosjerki to powinniśmy dodać 2 szklanki mleka. Sos z 1,5 szklanki mleka pasuje do zapiekanek, jako baza do pizzy itp.
  • Sos zdejmujemy z palnika, gdy będzie gładki i kremowy.

 

Zobacz też przepis na: Zupa zacierkowa