Kruche i delikatne ciasto możesz połączyć z jabłkami, gruszkami, ale również doskonale smakuje z warzywami! Zobacz nasz przepis na tartę z cynamonem i jabłkiem!
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- kostka masła
- pół szklanki cukru
- 1 żółtko
- 5 jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
- Przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywcza i włóż do zamrażalki na 30 minut.
- Obierz i pokrój jabłka. Duś na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu.
- Ciasto rozłóż w foremce, natnij nożykiem i ułóż jabłka.
- Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
ZOBACZ: Tarta ze śliwkami