Potrzebujesz oryginalnego dodatku do obiadu? Nie masz pomysłu na smaczną przystawkę? Spróbuj przygotować ziemniaki nadziewane papryką i koperkiem, a problem wyboru posiłku zniknie Ci z głowy!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1/2 małej czerwonej papryki
- pęczek koperku
- 1/4 kostki masła
- 1 mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- oliwa
przyrządzanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy.
- Wycinamy na ich wierzchu „ząbki”, w które powkładamy dodatki.
- Paprykę myjemy i kroimy na małą kosteczkę.
- ¼ przygotowanego masła (potrzebne nam było ¼ kostki) kroimy na drobne kawałeczki i umieszczamy w przygotowanych wgłębieniach ziemniaka.
- 1 ząbek czosnku bardzo drobno siekamy, bierzemy 1/3 pęczka koperku i również siekamy.
- Posiekany czosnek i koperek łączymy z pokrojoną w kostkę papryką – mieszamy.
- Nadzienie wkładamy w ząbki ziemniaka.
- Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki.
- Żaroodporne naczynie nacieramy delikatnie oliwą. Wykładamy na nią plasterki marchewki, a na to kładziemy nadziewane ziemniaki.
- Pozostałą część masła rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – mieszamy.
- Do masła dodajemy sól/pieprz, ostrą paprykę oraz odrobinę posiekany koperek.
- Przygotowanym masłem z koperkiem polewamy ziemniaki.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 *C przez około 30-40 minut.
Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem