Chociaż kulebiak nie jest już tak popularny na naszych stołach jak kiedyś, to nadchodząca Wielkanoc jest świetnym momentem, aby przywrócić w domach tę tradycję.
składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
125 gram masła
pół szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
2 cebule
1 jajko
200 gram grzybów
200 gram kapusty kiszonej
sól, pieprz, majeranek
przyrządzanie:
- Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże.
- Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną.
- Dodać przyprawy.
- Dusić przez około 15 minut często mieszając.
- Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem.
- Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce.
- Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.